A mozgás Gyógyszer – Online Beavatás program

Az ember az évezredek során úgy lett tervezve, hogy egész nap tegyen a túlélésért. Vadászott, halászott, később földet művelt, gyalogolt, lovagolt, mosott, főzött. Az elmúlt 100 évben viszont a civilizáció fejlődése más irányt mutatott fajunknak. Ennek megvannak az előnyei, amelyeket a mindennapjainkban élvezhetünk. De emellett megjelennek káros hatásai is…

Mostmár világméretű jelenségről beszélhetünk, az ülő-életmód, népegészségügyi probléma. Amely hozzájárul olyan krónikus betegségek kialakulásához, mint a súlyosbodás, szívbetegségek, cukorbetegség, magas vérnyomás, mozgásszervi megbetegedések, rosszindulatú daganatok, depresszió. Ezek befolyásolják életünket. Lehet, hogy az elmúlt 100 évben folyamatosan növekedett a várható élettartam, de van ennél egy fontosabb mutató is. 

A várható egészségben megélt évek száma. Ami mind az egyénnek, mind a társadalomnak és a gazdaságnak a legfontosabb. Mivel a gazdasági versenyképesség egyik alappillére az egészséges munkavállaló, vagy még tovább menve a fitt és magas munkabíró képességgel rendelkező munkavállaló. És, ahogy Dr. Apor Péter fogalmazott a 3. Európai Mozgásgyógyszer Kongresszuson, a lakosság fizikai aktivitásának 10%-os növelésével az OEP éves költségvetésében 4.3-6.3 Milliárd forintot lehetne spórolni. 

Számunkra viszont sokkal érdekesebb, hogy az ember aktív életében milyen betegségekkel küszködik. A civilizációs betegségek kialakulásának egyik legnagyobb rizikófaktora a kimutatások szerint, 40%-ban a fizikai aktivitás hiánya.

A rendszeres fizikai aktivitás, azaz testedzés tudományosan bizonyított pozitív hatással van az emberi szervezetre. Ezért tudatos művelése fokozottan ajánlott.

A következőkben a legfontosabb pontokat soroljuk föl: 

1.) A rendszeres testmozgás csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, különösen koszorúér-betegség vonatkozásában. 

2.) A rendszeres testmozgás csökkenti a magasvérnyomás-betegség, a 2-es típusú cukorbetegség, elhízás kialakulásának kockázatát és felhasználható ezen betegségek kezelésében, akár önmagában, akár egyéb kezelési módok kiegészítőjeként. 

3.) A rendszeres testmozgás csökkenti egyes rosszindulatú daganatok kialakulásának lehetőségét. 

4.) A rendszeres testmozgás segít fenntartani a normális csontállományt, izomerőt, ízületek mozgathatóságát, a hajlékonyságot. 

5.) Időskorban segít megőrizni a mindennapi élethez szükséges képességek megtartását,  lehetővé téve az önálló életvitelt. 

6.) Kedvezően befolyásolja a lelki állapotot, csökkenti a depressziós panaszokat, szorongást, javítja az önértékelést, közérzetet. 

7.) A rendszeres testmozgás krónikus betegségekben segít megőrizni, vagy javítani a teljesítőképességet, jobb életminőséget biztosít.

A fizikai aktivitásnak nemcsak a biológiai szervrendszerre van jótékony hatása. Az akut testmozgás hatása jól ismert a szakirodalmakban. A sportmozgás felfrissít bennünket, önbizalommal tölt fel és nem utolsó sorban az egyik legjobb módja a mindennapokban felgyülemlett feszültség levezetésének. Pozitív változásokat indukál a közérzetben és az érzelmi állapotban. A depresszió és egyéb neurózisok kezelésében is használatos. Több pozitív jellemzője van.

Az otthon végzendő testedzés mindenképpen nehézségekbe ütközik. De jelen esetben tudatos szinten kell meghozni a döntést, miszerint az átmeneti időszak során a leghatásosabb kedélyjavító, immunerősítő, általános jólétet szabályozó gyógyszer nem más, mint a mozgás. 

Az egyén egészségének pszichoszomatikus egységét tekintve, a testi és lelki egészség elválaszthatatlanul összefügg és kölcsönhatásban áll egymással, a testedzés legalább annyira befolyásolja a mentális egészséget, mint a testi egészséget. 

A rendszeres testedzés nagymértékben hozzájárul a mentális egészséghez. Pszichofiziológiai védőfaktor és a magatartás stresszmodellje értelmében srtesszoldó módszer.  Számtalan tudományos bizonyíték támasztja alá, hogy a fizikai aktivitás pszichés védőhatása nemtől és kortól függetlenül hatásos. 

A rendszeres testedzés csökkenteni képes a stressz érzékenységet és növelni a stressztűrő képességet. Ellensúlyozza a depresszív tünetek megjelenését stresszterhelés alacsonyabb szinten tartásával és megelőzi a depressziós tünetek kialakulását. Ezáltal a jobb életminőséget is szolgálja. A személyiség pszichés oldalának erősítésével az adaptív stresszkezelési stratégiák használata előtérbe kerül. Mint viselkedéses személyiségtényező, hatékonyan járul hozzá a pszichológiai immunrendszer fejlődéséhez. Rendszeres testmozgás hatására a stresszhelyzetek szubjektív megítélése előnyösen változik. Növeli az önértékelést és az önbizalmat, amely védelmet jelent a mentális zavarok kialakulásával szemben. 

A fizikai aktivitás önmagában is jutalom értékű. A felszabaduló hormonoknak köszönhetően instant hangulatjavító hatása van. 

A rendszeres fizikai aktivitás a kognícióra gyakorolt kedvező hatásának köszönhetően közvetve a munka teljesítményünket is növeli. Közepes erősségű fizikai aktivitás legfeljebb 15 perccel megelőzve a kognitív feladat megoldását, vezetett a legjobb teljesítményhez komplex feladatok megoldásánál. Empirikus vizsgálatok tanúsága szerint, ha fizikai aktivitás előzi meg a kognitív feladat megoldását, akkor még 24 órával a feladat után is jobban emlékeznek a hívószavakra a vizsgálati személyek, mint a kontrollcsoport tagjai.

Tervezzük meg heti rendünket és vastagon feketével húzzuk alá edzéseink időpontjait!

A szétfolyó heteinkben és napjainkban az edzések időpontjai jó távpontokat, kapaszkodó pontokat nyújthatnak a részünkre. Végezhetjük családunkkal, partnerünkkel, a közös aktivitással megerősíthetjük kötelékeinket.

Próbáljunk ki új dolgokat, amiket eddig halogattunk, nyújtsunk, mobilizáljunk vagy fejlesszük az állóképességünket többet. Rég áhított terveinket poroljuk le és célozzuk meg. Ilyen speciálisan izolált helyzetben jó hosszú távú cél lehet a zsírpárnáktól való megszabadulás, amelynek eredménye pszichésen is sok pozitívumot fog hordozni. 

Ne féljünk segítséget kérni, forduljunk szakemberhez, csatlakozzunk Online edzésekhez.

Online időpontokra jelentkezéshez KATTINTS IDE!